Šesti po vrsti. Kam smo šli? Na Dolenjsko, v soboto 15. 10. 2022.

Ne dolgo nazaj smo bili pri velikanu slovenske narodno zabavne glasbe, Slavku Avseniku. Tokrat smo šli še k drugemu – Lojzetu Slaku v Mirno Peč in njegovemu sokrajanu, mojstru pisane besede, Tonetu Pavčku v Šentjurij pri Mirni Peči.

Najprej smo se ustavili v deželi kozolcev v Šentrupertu. Zanimiv muzej na prostem, kjer je predstavljenih 19 različnih sušilnih naprav, ki večinoma izvirajo iz Mirnske doline. Namen postavitve je prikaz razvoja kozolca od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev.

Nato nas je pot vodila skozi Mokronog, Šmarjeto v Šentjurij, za Toneta Pavčka najlepšo vas. Gotovo vsi poznamo njegov »Juri Muri v Afriki«. Veliko o našem dolenjskem pesniku, pisatelju, prevajalcu smo izvedeli v njegovem muzeju.

Nato smo »skočili čez avtocesto« v Mirno Peč k Lojzetu Slaku, za marsikoga od nas vrhunec letošnjega izleta. Domačini, tudi tamkajšnji župan, so nas sprejeli v novem muzeju na katerega so lahko njegovi ustvarjalci upravičeno ponosni. Ogledali smo si razstavo harmonik, plošč, nagrad, fotografij, originalnega pohištva iz Slakove hiše in drugih stvari iz življenja svetovno znanega harmonikarja, ki je ponesel lepote Dolenjske v svet. V muzeju smo tudi zaigrali na frajtonarico in zraven zapeli. Brez »V dolini tihi…« seveda ni šlo.

Še na pozno kosilo v Trebnje in proti domu. Skupaj smo preživeli zelo prijetno soboto. Naslednja, ob letu, se že pripravlja.