Več kot 200 prijavljenih na XC Rašica!

Organizatorja SD Strahovica je prijetno presenetil izjemen odziv, saj se je na osmo postajo SloXcup tekmovanja prijavilo preko 170 dečkov in deklic ter mlajših mladink in mladincev.
Dobro udeležbo je napovedovala že odlična obiskanost poligona v zadnjih dveh tednih pred tekmo. Ugoden datum ob začetku šolskega leta, lepa vremenska napoved in seveda atraktivna proga pod Rašico sta pritegnila številne mlade, ki se redko ali celo prvič preizkušajo na dirkah SloXcup. V soboto, 9. septembra je bilo živahno, kot še nikoli. Zahtevnost trasa je bila prilagojena vsaki starostni kategoriji posebej, kategorija U15 (do 15 let) in U17 ter veteranske pa so nastopale na istem, najdaljšem in letos še dodatno tehnično začinjenem krogu.
Opazen je bil napredek mladih na tehničnem poligonu. Kategorije do vključno U13 so se v jutranjih urah najprej pomerile na spretnostnem poligonu, na katerem je tokrat nastopilo več, kot sto deklic in dečkov. Sledili so štarti posameznih dirk.
V kategorijah U7, U9 in U11 se podeljuje priznanja vsem udeležencem, a to ne pomeni da se tekmovalci umirjeno vozijo iz kroga v krog temveč ravno nasprotno. Videli smo atraktivne dirke, boj za vsak centimeter steze in tudi šprinte v ciljno ravnino. Po pričakovanjih so se v najmlajših kategorijah na domačem terenu najbolje izkazali Strahci iz SD Strahovica.

V kategoriji do 13 let sta zmagi odšli v Kočevje in Celje. Če so med najmlajšimi blesteli zlasti Strahci, pa so med starejšimi dečki spet izvrstno tekmovali člani Kočevske MTB šole. V kategoriji do 13 let je bila dirka v drugem krogu po padcu Nejca Hrastarja (MTB šola Kočevje) za nekaj časa prekinjena. Nato je prvih petnajst posamično ponovno krenilo s startne črte v zaporedju, kot so bili uvrščeni do prekinitve, ostali pa za njimi skupinsko, kar je bila v dani situaciji najboljša možna sodniška odločitev. Najpomembneje je, da bo Nejc hitro okreval in čim prej ponovno na kolesu!Končni zmagovalec kategorije U13 je bil Svit Mesojedec (MTB šola Kočevje), ki je nadoknadil zaostanek iz poligona pred domačim Nejcem Vertačnikom (SD Strahovica) in klubskim kolegom Urbanom Dejakom (MTB šola Kočevje).Med deklicami do 13 let je petič letos zmagala Neža Utranker (KD Celje-2Simpl). Najboljšo letošnjo uvrstitev je z drugim mestom dosegla Maša Gregorc (SD Strahovica), tretja je bila Anamarija Kosec (Calcit Bike Team).

V kategoriji U15 brez presenečenj. Med dečki je zanesljivo šestič letos zmagal Urbanov brat Lenart Dejak (MTB šola Kočevje), ki ima popoln izkupiček, izpustil je le kratki kros na Soriški planini. Drugi je bil s skoraj tremi minutami zaostanka Maks Majnik (Calcit Bike Team) in tretje mesto je pripadlo Filipu Noršiću iz Hrvaške (BBK Šišmiš).
Med deklicami je tekmo prav tako zaznamoval grd padec in sicer takoj po štartu na valovih je padla Pina Šiler (KK Završnica), tudi njej želimo čim hitrejši povratek na kolo! Na koncu je ponovno zanesljivo zmagala Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) pred klubsko kolegico Ulo Ravnikar Bolčina, ki je bila edina še uvrščena v krog zmagovalke ter tretje uvrščeno Živa Majcen (SD Strahovica).

Vrhunec tekmovanja je bil nastop mlajših mladinskih kategorij. Gašper Štajnar (Adria Mobil), ki je imel ob začetku sezone obilo smole je tokrat z zanesljivo vožnjo in drugo letošnjo zmago s prednostjo minute in 42 sekund ugnal vso konkurenco in še povečal vodstvo v skupnem točkovanju SloXCup. Po zlomu ključnice v juliju, tik pred državnim prvenstvom v Kotečniku se je vrnil Luka Maksimović (Energijateam), ki je začel zadržano, nato pa z odlično vožnjo napredoval vse do drugega mesta. Tretje mesto je pripadlo Jaku Tominšku (Calcit Bike Team), ki je po tihem ciljal še kakšno stopničko višje, glede na to da mu ustrezajo bolj tehnično zahtevne proge s krajšimi in zahtevnimi vzponi, kakršna je ta pod Rašico.
Gašper Štajnar je po dirki povedal: »Dirko sem pričel precej v ozadju, a sem se po enem krogu prebil naprej. Vedel sem, da dirka ni tako kratka, kot se sliši, ker je krog zelo kratek. Ampak je zelo zahteven, zato sem si vzel rezervo in šel prva dva kroga na polno, potem pa enega počasneje, enega hitreje. Ko sem videl, da je prednost kakršna mora biti in me ne morejo več ujeti, sem peljal do konca v svojem ritmu.«
Med mlajšimi mladinkami sta takoj povedli evropska prvakinja Maruša Tereza Šerkezi (KD Rajd) in Meta Tancik (Misser Junior Team-Energijateam). Tokrat je premoč pokazala leto dni starejša Maruša Tereza, ki je edina prevozila vseh devet krogov. Meta je imela nekaj tehničnih težav in je končala kot tretja, prehitela jo je Eva Terpin (KD Rajd), ki je stopnjevala svoj tempo iz kroga v krog in še enkrat navdušila s spretnostjo na spustih.

Veterani so se zabavali
Ker proga ni dopuščala niti trenutka počitka, vročina pa je vse skupaj še začinila, se veterani niso pritoževali, da je bila dirka krajša kot običajno. Zmagovalec je bil pričakovan: Boštjan Hribovšek je prehitel klubskega kolega Jureta Belaka (oba Calcit Bike Tem), tretji je bil Aleš Strašek (Hörmann Slovenija), ki je zaostal za krog. Matjaž Budin (MBK Črni Vrh) je defektiral, peš skočil do avta po črve (sredstvo za krpanje naluknjane gume), saniral težavo in končal s tremi krogi zaostanka – proga mu je bila preveč všeč, da bi odnehal pred koncem. Navijače je navdušil Andrej Vertačnik (SD Strahovica), ki se je za slabo uro iz vodje tekmovanja prelevil v tekmovalca.Med veterani 2 je slavil Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl) pred Matejem Dakskoblerjem (KK Pantal) in triatloncem Mitjo Morijem (Ganesha Team), ki je pohvalil organizatorje: »Proga je fenomenalna. Tudi kot organizator se lahko samo zahvalim organizatorjem, ki pripravijo tako dober dogodek. Če sem čisto iskren, me malo vleče iz triatlona v kolesarstvo, novim izkušnjam naproti.«
Med najstarejšo veteransko kategorijo tokrat neuničljivi Tine Zupan (MTB Klub Kranj Scott) ni imel konkurence.

Poldrugo minuto za veterani so se s štartne črte pognali še v kategoriji “Open”  kjer so nastopali starejši mladinci in člani. Po pričakovanjih je zmagal Gregor Dimic (Energijateam) pred mladinskim reprezentantom Blažem Kavčičem (KK Završnica) in Avstrijcem Stephanom Hochmüllerjem (Graficeria Racing), letos petim na avstrijskem državnem prvenstvu. V odprti ženski kategoriji je nastopila le Hana Kranjec Žagar (KK Rajd).

V Selu pri Vodicah smo slišali le pohvalne besede na račun dobre organizacije. Odlična, dasiravno zahtevna proga, ki je žal terjala tudi padce, je bila dobro pripravljena, zato držimo pesti, da bo prihodnje leto za dan pokalne dirke še podaljšana in bodo na štartni črti tudi članske kategorije.Piko na i celotni organizaciji je zagotovo pritisnila žar ekipa, ki je z železnim repertuarjem kulinarične ponudbe marsikoga zadržala na prizorišču tudi po koncu dirke.

Pred večerom je SD Strahovica pripravila še tradicionalni, tokrat že 27. Kronometer na Rašico, ki je bil lepa popestritev tekmovalnega dne za tiste, ki se raje izognejo pastem proge za kros. Tako smo imeli na štartu 26 kronometristov , ki so nastopili na že dobro znani trasi. Najhitreje je s progo opravil Ulčar Matic (Calcit Bike Team), ki je potreboval za vzpon 00:15:10,23. Tekmovanje v kronometru je štelo tudi za naziv občinskega prvaka in tako je letos ta naslov med deklicami pripadel Maši Gregorc (SD Strahovica) ter med dečki njenemu bratu Blažu Gregorcu (SD Strahovica), med člani pa sta bila z naslovom okronana Hana Kranjec Žagar (KK Rajd) ter zimzeleni Jože Lindič (SD Strahovica).

Uradni rezultati XC Rašica (klik).

Uradni rezultati 27. kronometer na Rašico (klik).

Galerija PRIJAVIM.SE (klik).