Na 24. svetovnem prvenstvu v duatlonu in triatlonu, ki je bilo v med 3. in 6. februarjem v Andori, smo imeli Slovenci dva predstavnika. Janku Železnikarju je uspelo ubraniti lanski naslov svetovnega prvaka v triatlonu, ki mu je dodal še novo lovoriko, prvo mesto v duatlonu. Logatčan Bojan Trojar pa je dopolnil zbirko medalj z bronastim odličjem v duatlonu. Oba sta tekmovala v starostni kategoriji od 60 do 64 let.

Zima je bila letos bolj naklonjena s snegom, zato je bilo tudi vzdušje bolj primerno tej zimski disciplini. Več kot 200 atletov je v parku Naturland tekmovalo na nadmorski višini več kot 2.000 metrov. Triatlonci v starostnih skupinah so spoprijeli s 5,4 kilometra teka, 9,6 kilometra gorskega kolesarjenja in 9,3 kilometra teka na smučeh. Poleg triatlona so prvič po letu 1997 izvedli še zimski duatlon, ki vključuje tek in smučarski tek na snegu. Ker sta disciplini samo dve, so razdalje daljše kot pri triatlonu. »Zadovoljen sem z celotnim tekmovanjem, dodatne priprave so se obrestovale. Drugo leto vstopam kot najmlajši v novo skupino. Cilji je dodati še kako odličje,« pravi Bojan Trojar. »Vesel sem bil, da je bil start skupinski, kajti le tako lahko spremljaš dogajanje drugih atletov. Za dvojico pred mano sem po 6,4-kilometrskem teku zaostajal že za več kot minuto, zato sem poskušal obdržati prednost pred četrtouvrščenim, ki sem jo na 12,4 kilometra dolgem smučarskem teku še povečal.«

Organizator je prvič uvedel še eno novost v triatlonu, in sicer super sprint mešanih štafet, v katerem ženska in moški iz iste države nastopata po dvakrat v vseh treh disciplinah. Zmagal je par iz Rusije, drugi par je bil iz Italije, tretji pa iz Norveške. Pri štafetah juniorjev sta bila prva Norvežana, druga Rusa, tretja pa Španca. Zaradi koronskih ukrepov je bilo tekmovalcev manj kot v preteklih obdobjih, gledalci pa so se morali akreditirati.

Čestitamo!

Vir: Notranjskoprimorskenovice